В минусовите температури стотици абонати на "Топлофикация София" останаха на студено.

Пробив на топлопровод – това е причината домакинствата да останат на студено. Спуканата тръба е стара и най-вероятно това е довело до аварията. В момента екипи на „Топлофикация” работят по отстраняването на проблема.

Снимка: btvnovinite.bg

По данни на дружеството около 400 са засегнатите абонатни станции, намират се в централната градска част. Това са кварталите „Иван Вазов”, „Крива река” и някои сгради на улица „Константин Иречек”.

„Причината за аварията са остарели тръби, те са положени още през 80-те години на миналия век. Можете да видите – една дупка, която е станала през нощта. Избила е тръбата и съответно още същата нощ са реагирали екипите – незабавно. В момента започва подмяната на аварийното трасе, то не е много голямо. Тук са два аварийни екипа”, каза за bTV пресаташето на „Топлофикация София” Елизабет Павлова.

От дружеството увериха, че аварията ще бъде отстранена в рамките на днешния ден.

Едно от най-големите болнични заведения в столицата се оказа без парно заради аварията. А това носи безпокойства на Елеонора Георгиева, която само преди дни е родила своята дъщеричка и е усетила рано сутринта, че в стаята ѝ става студено: „Малко след като разбрах, че има някакъв проблем, бях при нея и видях, че там не е хладно при бебетата и се успокоих”.

Навсякъде, където има бебета, хората в болницата са включили климатици и радиатори: „Там, където температурата е паднала и е имало дискомфорт при пациентите, сме ги преместили в други стаи където е топло, събрали сме ги до капацитета на стаите по две, по три жени!”, каза Любомир Пенев, зам.-директор на „Майчин дом”.

Едно от столичните училища също остана без топло в мразовития ден. Проверките на помещенията до обяд показват, че температурата не пада под 18 градуса. Въпреки това родителите са уведомени, а за децата, които остават на училище са взети мерки.

„Направих така тези, които не могат да си вземат децата на обяд децата да бъдат събрани в отоплени с електричество стаи”, каза за bTV директорът на училището Вилхем Новачков.

От „Топлофикация” уточниха, че е предстои анализ дали тръбите в тази частта, където е станала аварията, ще се сменят догодина.

„Напълно е възможно и това трасе да бъде включено, тъй като все пак то ни притеснява и е достатъчно възрастно”, каза Елизабет Павлова.

По закон дружеството дължи обезщетения едва при авария, продължила повече от 48 часа.