Само за месец половината от клиентите на Агенцията по кадастъра се научиха да поръчват документи за имоти онлайн. Така опашките пред институцията изчезнаха, въпреки че тя не е спряла нито една от услугите си.

Най-често търсеният документ в Агенцията е скица на имот. За да се получи онлайн преди беше необходимо лицето да предостави електронен подпис, сега обаче може и без такъв.

„Заявителят заявява услугата без електронен подпис и декларира, че хартиеният документ ще го получи чрез куриерска услуга. Посочва адреса, на който да бъде доставен документа. На този адрес ние изпращаме съответния документ и получаваме обратната разписка. Това е нашата гаранция, че документът е получен от заявителят на услугата. Ако към края на миналата година електронните услуги са били 30% от  всички услуги предоставени от Агенцията, то към днешна дата мога да кажа, че 50% са услугите заявени на гише и 50% по електронен път. Електронните услуги са 30% по-евтини от документите, получавани на хартия“, обяснява Виолета Коритарова, изп. директор на Агенцията по кадастъра.

Снимка: btvnovinite.bg

Освен скокът на електронните услуги за това пред гишетата да няма опашки от хора доведе и спадът на сделките с имоти през последния месец.