Българка дефилира за модната къща „Шанел” в Париж тази седмица. Белослава Хинова е само на 16 години и е модел от скоро, а това е първото ѝ голямо ревю.

Да направиш ревю с декор от бели пясъци и морски вълни е изключително впечатляващо дори за „Шанел”. Подобни декори парижани до сега не бяха виждали по време на Седмицата на модата.

На тези уникални по рода си декори дефилира и едно 16-годишно българско момиче – Белослава Хинова.

Тя заминава за Париж преди месец, за да подпише договор с една от най-големите модни агенции в света – „Уимен Мениджмънт”. Те я пращат на няколко кастинга за ревюта на „Шанел”, „Ив Сен Лоран” и „Диор” и дизйнерът Карл Лагерфелд я избира за „Шанел”.

„Те имаха стратегия, изпращаха ме само на най-добрите марки. Ходих на кастинг за „Диор”, „Живанши”, „Сен Лоран”, „Хермес”, „Прада” и т.н. и всъщност проблемите ми бяха или че съм 41 номер обувки, или че нямам 17. Никой не ми е казал нещо лошо за това как изглеждам”, разказва Белослава.

Снимка: Getty Images

На кастинга за ревюто на „Шанел” Бела не очаквала да срещне Карл Лагерфелд. „Аз отидох на фитинга, те ме облякоха, вкараха ме в стаята с Карл и аз като го видях малко се стреснах, защото не предполагах, че това може да се случи, той ми е един от любимите дизайнери в момента и той каза „ОК, мерси Бел, тази чанта, тези гривни, очила, шапка, всичко” и ме изпратиха. Не знам как се чувствах – странно. Аз още не го вярвам, то се случи буквално преди по-малко от седмица”, спомня си тя.

Белослава казва, че са ѝ разказвали много лоши истории за враждебния свят на модата, но тя не преживяла нищо подобно. Казва, че любопитството е причината да стане модел.

„Била съм на сет от много малка и съм се запознавала с модели покрай моята майка и ми харесваше. Снимали са ме като детето на Биляна. Стана ми интересно и исках да пробвам”, казва Бела.

Майката на Белослава е арт-директор на едно от големите модни списания у нас и също преди години е била модел. Тя заминава заедно с нея в Париж и гледа дъщеря си от бекстейджа.

„На две години стоеше на едно малко столче пред телевизора и гледаше ревюто на „Виктория сикрет” и само ме извика и каза „Мамо, ела да видиш, аз това ще работя”. Другото нещо, което ми стана забавно наскоро е, че всъщност преди четири години аз ѝ подарих една парцалена кукла на Лагерфелд. Тази кукла живее с нея от тогава, спи с нея, в чантата ѝ, навсякъде. И когато тази година от всички кастинги тя отиде и се срещна точно с Лагерфелд си казах очевидно мечтите стават реалност, когато човек насочи енергията си към нещо, което много иска”, разказва Биляна.

Белослава учи моден дизайн в училището за приложни изкуства в София. „Комуникацията между фотограф и модел, толкова много различни хора на сет, да се запознаваш с всички тях, винаги различни, всеки път да си ти нещо различно заради идеята на снимката”, казва тя.

Белослава е втората българка за последните 10 години, която дефилира за „Шанел” след Кремена Оташлийска – още една българка, която впечатли Карл Лагерфелд през 2013 г. Казва, че няма търпение да разбере какво ще се случи оттук нататък.

„Точно това ми е най-интересното, много съм любопитна, имам още предложения за следващите ревюта на Шанел, ще видим дали ще се случат нещата, за Ню Йорк, не знам, ще видим”, казва тя.