В три общини в Хасковско обявиха бедствено положение заради пламнали следобед пожари. Това са Харманли, Свиленград и Любимец, където избухнаха 7 пожара, почти едновременно.

Една нива със слънчоглед дели село Белица от огъня. Пожарът с най-голям фронт, тръгнал покрай жп линията между Харманли и Свиленград, предизвика и най-много притеснения в службите. Той пламна едновременно на три места, а това затрудни огнеборците.

В помощ на пожарникарите се включиха и горските, а общините впрегнаха целия си ресурс.

„И доброволци, и общински предприятия, и техника, и в двете общини, кой каквото има, трябва да се справим“, каза Мария Киркова, кмет на община Харманли.

Пожар пламна и в две села. В Мандрица изгоря къща, а във Вълче поле огънят изпепели две къщи. Всички необитаеми. Там огънят е предизвикан от човешка грешка.

„От една жена, която си е изхвърлила някаква пепел от печка, която е горяла, или огнище в близките храсти и от там е тръгна пожарът“, съобщи Анастас Анастасов, кмет на Любимец.

Едновременното пламване на няколко места постави службите в затруднение.

„Бушува пожар също и до Оряхово - Йерусалимово, където не ни достига техника и човешки ресурс“, заяви Минко Ангелов, областен управител на Хасковска област.

Поискана е помощ и от други области.