Бедствено положение е обявено Дуловска община, Силистренска област, днес от 12.00 до 18.00 часа - утре, съобщиха от общината. Причините са липса на електрозахранване на половината от селата, затруднено движение или затворени пътища от различни класове, трудности със снабдяването с хранителни продукти в 11 села.

Все още има населени места без електричество и в други общини - няма ток в цялата Кайнарджанска община. Без електроснабдяване са села от Силистренската община, в Тутраканско, Ситовската и Главинишката община.

Усложнена е пътната обстановка в цялата Силистренска област, съобщават от Областната администрация след състоялата се среща на областния управител Стоян Бонев с ръководители на Областното пътно управление, Пътната полиция, Регионалната дирекция за пожарна безопасност и защита на населението и представителството на "Енерго-Про".

Днес се прави организация за превозване на нуждаещи се от хемодиализа от Силистренска област в болницата в Силистра.

Бедствено положение беше обявено и в община Върбица за срок от 48 часа, съобщиха от пресцентъра на областната администрация в Шумен.

Възстановено е електрозахранването в град Върбица, но без ток и вода са всички села в общината. Продължава работата на екипите на "Енерго про" за отстраняване на авариите.

Пътищата в общината са проходими, но огромни преспи създават проблеми за почистването на пътя Иваново-Методиево.

Селата са снабдени със стоки от първа необходимост. За справяне с тежката обстановка и отстраняване на падналите дървета е мобилизирано и доброволното формирование на общината.

В Свищов, Рудозем и Доспат бедственото положение беше отменено.

Според кмета на Свищов ситуацията след обилния снеговалеж продължава да е усложнена. Разчистени са основните улици в общинския център, пътищата между населените места са проходими при зимни условия.

Затворени за движение остават пътните отсечки между селата Совата и Павел и между селата Козловец и Горна Студена.

В тези населени места е доставен хляб, със съдействието на специализирана техника преминават и линейки, както и автомобили на социалния патронаж.

Няма населени места без ток и вода, каза Генчев. От утре учебните занятия в общината ще бъдат възстановени.

По-рано през деня бе отменена бедствената обстановка в Девин и за преобладаваща част от община Смолян.

Комисии в засегнатите от наводнението общини започват от днес опис на нанесените щети от бедствието. Община Рудозем пристъпва към проектиране и укрепителни дейности на свлачището, което засегна част от подпорната стена на градския колектор. Работата по укрепването на зоната ще започне спешно със собствени общински средства, тъй като забавянето крие рискове от екологична катастрофа при проблем с колектора.

В община Смолян бедственото положени остава за селата Мугла, Горна Арда и Киселчово. Пътят до Горна Арда е непроходим, но в момента се проправя временен брод през реката, за да може да се осигури достъп за линейки. Пациент на хемодиализа от Горна Арда е настанен в МБАЛ- Смолян, за да не се налага допълнително пътуване от селото до болницата. Затворен остава и пътят до с. Киселчово. За жителите на селото се транспортира днес хляб с високопроходими автомобили.

Нови щети се появяват след спадането на речните нива и оттичането на водата, информират от Общинската администрация в Смолян. Активирани свлачища, пропаднали пътни участъци, скъсани пешеходни мостове, наводнени сгради са част от последиците от проливните дъждове.

В с. Соколовци са засегнати част от пешеходните мостове. В родопското село има около 100 такива пешеходни моста, които осигуряват единствен достъп до преобладаваща част от къщите.