Китайка роди първото бебе в азиатската държава след трансплантация на матка от жив донор. Специалисти по репродуктивна медицина поискаха законодателна промяна, която да позволи операцията и у нас.

Няма точна статистика колко жени в репродуктивна възраст биха искали да станат майки, но нямат матка. Това състояние би могло да се дължи на вродена аномалия или на придобито заболяване.

Първият пробив прави екипът на проф. Матс Бранстрьом в университета Гьотеборг, Швеция - трансплантират 9 жени от жив донор, при 7 операцията е успешна, 6 от тях раждат.
Първото бебе в света родено след трансплантация на матка идва на бял свят през септември 2014 г. Швеция. Майката е в средата на 30-те и забременява около година след трансплантация от жив донор на 61 години.

„Имаме критерии за донора -не повече от 4 години в менопауза и вторият ни критерий е не повече от едно Цезарово сечение. Задължително е да имат поне едно живородено бебе”, обяснява професорът от Гьотеборгски университет - Милан Миленкович.

Снимка: iStock

Професорът е част от екипа, извършил първата трансплантация и е поканен у нас от болница "Надежда".

„Аз вярвам абсолютно в тази процедура. Дори бих казал, че тя изобщо не е сложна. Ние отдавна като екип се готвиме за нея”, казва д-р Георги Стаменов, специалист по репродуктивна медицина.  

Лидия Чорбанова е изправена пред изпитанието, когато е съвсем млада, след открито онкологично заболяване.

„Човечеството изпрати луноход от другата страна на Луната. Трябва да има избор за семействата, които не могат да имат дете, заради загубените репродуктивни функции на жената”, смята Лидия Чобанова.

Законът в България разрешава даряване на органи от жив донор само за чифтни органи или за част от самовъзстановяващ се орган. Трансплантацията на матка от жив донор на практика е забранена. От министерството коментираха, че до момента в Агенцията по трансплантация не е постъпвало официално искане от репродуктивната общност.

„Мисля, че всяко едно бебе, всяко едно живо същество, което иска да стане българин, трябва да му се даде шанс”, посочва д-р Георги Стаменов.

В момента екипът на проф. Бранстром работи върху нови 10 случая на жени, трансплантирани с робот. Преди дни оповестиха и първата настъпила бременност.

До момента по света вече са проплакали 14 бебета, родени след успешна трансплантация на матка.