Българският червен кръст публикува подробен наръчник как трябва да действаме при гръмотевични бури. В следващите няколко дни се очакват такива в цялата страна.

Историята на гръмотевиците и мълниите

Те са изиграли важна роля във всяко общество. Някои са се прекланяли пред това явление – обожавали са тътена и пламтяща светлина и в същото време са се бояли от тях. Ето защо, гръмотевиците и мълниите се появяват в почти всяка митология на света. За съжаление, почитането на бога на мълниите не го направи по-милостив за вярващите в него.

Защо мълнията е толкова опасна?

Мълнията е електрически разряд, който се появява между облаци или между облаци и земята. Когато електромагнитното поле достигне определен интензитет, от върха на облака започва да се спуска стъпаловиден низходящ лидер, носещ отрицателен заряд. Когато той е вече на около 300 m от земята, от високите обекти започват да се образуват възходящи (стреловидни) лидери, но само един се свързва с низходящия; следва обратният удар, който предизвиква мълнията. Ето защо планинските върхове стават любими цели.

На ден падат около 8 млн. мълнии по света. 90% от ударените от мълния хора оцеляват.

Светкавиците могат да разредят до 1 милион волта със скорост до 150 метра в секунда. Тези числа са невероятно потресаващи, което ги прави изключително опасни – особено когато ударят нещо или някого.

Митове за мълниите

Въпреки че мълнията има тенденция да удря най-високите изпъкналости и върхове, не винаги е така. Електрическите заряди се насочват най-близкия по вертикала обект на земята – включително някой в средата на гора или поле.

И не е вярно, че мълнията никога не удря едно и също място два пъти. Може и често го прави – и затова е необходимо да вземете всички възможни предпазни мерки по време на буря.

Как да прогнозираме гръмотевична буря?

Ако мобилният ви телефон е извън зоната на покритие, за да проверите прогнозата за времето, използвайте знанията си.

Гръмотевичните бури никога не се появяват от синьото небе. Винаги има признаци за наближаването им – включително задух и отсъствие на какъвто и да е вятър в продължение на много часове, последван от мъгла и лоша видимост. Ако забележите тези признаци, очаквайте гръмотевична буря.

Колкото по-рано, толкова по-добре

Гръмотевични бури, дъжд и сняг обикновено се случват следобед – поне в северното полукълбо. Това означава, че най-доброто време за изкачване на най-опасните планински хребети е ранната сутрин.

Чуваш ли гръмотевицата? – Стой далеч. Изчисляването на разстоянието между себе си и приближаващата буря е лесно. Тъй като светлината е по-бърза от звука, винаги ще видите светкавици, преди да чуете гръмотевицата. След като видите светкавицата, пребройте секундите, докато чуете гръмотевицата, след което разделете цифрата на три, за да получите разстоянието в километри. Ако бурята е на под 30 километра, незабавно намерете подслон.

Основни правила

Ако се намирате сред природата по време на гръмотевична буря, постарайте се да застанете далеч от високи дървета. При наличие на сух предмет, седнете върху него.

Ако сте на открито, не лягайте и не докосвайте земята с ръце. Заемете следната позиция: клекнете, наведете главата си и покрийте ушите с длани, и дръжте краката си събрани.

Не се хващайте и не дръжте метални предмети – те привличат гръмотевиците. Отдалечете се от електропроводите за високо напрежение. Стойте настрани от метални конструкции, огради, парапети и други метални заграждения.

Не се подслонявайте в близост до или под надвиснали скални маси и високи сгради.

Ако сте с автомобил, останете в него.

Не използвайте включен мобилен телефон.

Ако сте в дома си - изключете електрическите уреди.

Избягвайте водата