"Бърза помощ в София е изключително натоварена. Имахме оставени 110 адреса от дневната на нощната смяна. Разбирате, че половината смяна трябва да отиде, за да се обслужи вече съществуващите сигнали".

Това каза говорителят на столичната Спешна помощ Катя Сунгарска на специален брифинг за ситуацията в ЦСМП.

"Хората се притесняват, не знам защо търсят повече нас, а не личните си лекари. Това трябва да бъде един сигнал към нас, че сме на ръба на възможностите си“, добави тя. 

"Претоварени сме и молим хората да проявят разбиране. Има случаи, когато линейка обикаля няколко болници, докато пациентът бъде приет. Колегите в болниците също са претоварени", каза още Катя Сунгарска.

За седмицата от 8 до 15 март обслужените сигнали от спешните медици са 1482. От тях 129 са били за деца, заразени с коронавирус. 

За последното 12-часово дежурство повикванията са 470. Средно 50 от пациентите с COVID-19 се оставят за домашно лечение, а 30-40 се хоспитализират. 

Над 100 от обаждания са за консултации, свързани със симптоми или реакции от ваксини. От ЦСМП молят да не се ползва телефона им за консултации, а хората да се обръщат към личните си лекари по тези въпроси.

Само за една година починалите медици от Спешната помощ са девет. Около половината от екипите са ваксинирани, част са преболедували. Минимален брой се притесняват от ваксинация заради придружаващи хронични заболявания.