Българският писател Георги Бърдаров спечели Еропейската награда за литература. Тази година тя се връчи на 13 автори от различни държави.

Наградите за 2021 г. бяха обявени онлайн вчера. Доц. Георги Бърдаров чува името си, докато е в кабинета си в СУ „Св. Климент Охридски“, където е преподавател.

„Емоцията ми беше изключително силна и мога да я сравня с всяка една голяма победа на любим мой футболен отбор в детството, когато изпадах в краен екстаз и радост, така реагирах и вчера“, разказа доц. д-р Георги Бърдаров.

Отличената книга носи името „Абсолво те“. От латински означава „всеопрощение на всички грехове“. Романът е вдъхновен от истински истории. Действието се простира от годините на Холокоста в Европа до наши дни и арабско-израелския конфликт, което прави книгата особено актуална днес заради поредната ескалация на напрежението на ивицата Газа.

„Ние сме свикнали с термина прошка, изтъркали сме го от съдържание, но всъщност да простиш истински, реално е почти невъзможно и понякога е битка, която водиш до последно в живота си“, каза писателят.

41 държави участват в надпреварата за наградата, финансирана по програма на ЕС. Те са разпределени в три групи, които се редуват всяка година за отличието. Тази година е ред на групата, в която попадат България и още 12 държави. Местно жури във всяка една - излъчва своя победител.

„За мен е огромно признание, тъй като аз цял живот съм писал, трудно стигнах до издаване въобще, а да стигна до награда е огромно признание“, сподели Бърдаров.

Наградата освен парична стойност предвижда и финансиране на превод на 33 езика, ако издателства в съответните държави проявят интерес към книгата.