Българското сопрано Александрина Михайлова пребори 430 кандидата на три тура за място сред победителите в конкурса за млади оперни певци на „Ла Скала“, пише БТА.

Михайлова ще се обучава в академията в следващите години.

Този конкурс печели и самата Райна Кабаиванска през 1960 г., като именно в „Ла Скала“ започва нейната блестяща кариера.

Снимка: Училището на Райна Кабаиванска

Първата среща на Александрина с Райна Кабаиванска е през 2016 г. Тогава 18-годишната ученичка от Шумен пристига в столицата на прослушване за 16-ия международен майсторски клас на Кабаиванска.

Безспорните вокални качества на Александрина й печелят място в класа. Завършва го успешно, участва в гала концерта на лауреатите в Софийската опера. Получава стипендия, с която да завърши средното си образование и да научи италиански език.

От 2017 до 2021 г., освен участие в майсторските класове в НБУ, младото сопрано учи целогодишно с Райна Кабаиванска в музикалния институт „Веки – Тонели“ в Модена. Фокусът е върху усъвършенстване на певческата техника, развитие на артистичната интерпретация и подбора на подходящ репертоар.

Александрина печели награди от конкурсите „Гена Димитрова“ (Плевен) и Premio Etta e Paolo Limiti (Милано). Дебютира в зала „България“, в концерта „Тенорите на Райна Кабаиванска“, във Филхармоничния театър на Верона с концертно изпълнение на „Бохеми“ и в театър „Лучано Павароти“ в Модена, в концерт, посветен на великия тенор.

Както писа БТА, през септември Райна Кабаиванска идва в София за 21-ия си майсторски клас.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!