Над 2400 души са жертвите на земетресенията в Сирия и Турция. България и Азербайджан са първите държави, които изпратиха помощ в трагедията.

„След разговор с президента Румен Радев г-жа Фандъкова мобилизира нашата дирекция "Аварийна помощ и превенция" в Столичната община и спасители, които да тръгнат с оборудване заедно с двата „Спартана“ към Адана.” Това коментира пред bTV Красимир Димитров, директор на "Аварийна помощ и превенция" в Столичната община.

“Нашият екип е на място, направил e координация с колегите там и започва вече търсене и спасяване в разрушена сграда. Колегите са направили обезопасяване на района, тъй като сградата е разрушена, а до нея има други високи сгради.

Нашите служители правят тъй нареченото разузнаване заедно с алпинистите. Трима-четирима човека влизат, а останалите разпъват осветление и подготвят инструментите. Ние имаме камера за търсене и спасяване, която е много нужна. Имаме вече опита от учение, през което сме преминали. Подготвени сме и за два часа и половина успяхме да се мобилизираме, да се натоварим на двата самолета и да бъдем от първите, пристигнали в помощ на пострадалите там. Нашите екипи ще направят всичко възможно, за да помогнат и спасят възможно най-много хора”, посочи Красимир Димитров.

„Със самолетите изпратихме още два автомобила, ремарке и 15 служители, мобилни осветителни тела, бензинови флекси. Очакват се и колегите от  „Пожарна безопасност и защита на населението“ и от Планинската спасителна служба, БЧК”, заяви той.

Какво още коментира Красимир Димитров – чуйте във видеото.