Българските пилоти на F-16 ще летят с израелски шлемове. bTV посети мястото, където се произвеждат високотехнологичните системи, а именно – град Кармиел.

Информационното преимущество е ключово в съвременната авиация и системите в кабината на изтребителя еволюират. Така вместо пилотът да събира информация от уредите в кабината, получава параметрите на полета и може да управлява въоръжението на самолета направо от шлема си.

Той е оборудван с камера, която прожектира образа, който вижда пилотът.

„Трябва да се изчислява къде гледа пилотът през цялото време, защото трябва да се насочват оръжията там, където гледа. Всичко, което пилотът вижда, се съхранява в самолета и после може да служи за разбор на мисията“, разясни Ярон Кранц, старши директор „Бизнес развитие“ в „Елбит системс“.

Шлемът се изработва по мярка за пилота, като компютърът е в задната част на каската. Тежи около 2 килограма, но при максимално претоварване може да достигне до 20.

Снимка: btvnovinite.bg

Системата позволява чрез сензори, монтирани извън самолета, пилотът да вижда буквално през обшивката на кабината. 


Над 6 хил. системи летят днес по света, като 9 от всеки 10 се произвеждат в Кармиел.

Българските F-16, които ще получим от Съединените щати, са интегрирани за използване на такива шлемове.

При изтребителите пето поколение F-35, които дори нямат преден дисплей на челното стъкло, шлемът е най- критичната част от авиониката и пилотът дори не може да излети за мисия без него.