Изоставено, неразработено находище на скъпоценни камъни в Източните Родопи е новият хит сред туристите планинари. Законно ли е обаче събирането на аметисти, ахати и ясписи и може ли, освен забавление, да се превърне в бизнес?

Събирането на скъпоценни и полускъпоценни камъни е един от най-модерните видове туризъм, който се развива в някои изоставени миньорски градове като Маджарово.

Снимка: bTV

През 90 те години държавата изоставя маджаровската оловно-цинкова мина и прекратява изграждането на цеха за обработка на скъпоценни камъни, съоръженията са вдигнати във въздуха. Проучване на находищата на аметисти, ахати и ясписи така и не е завършено.

Сега територията се владее от планинските водачи и каменарите като Марин, който ни води по поречието на Арда, за да ни покаже как сами можем да станем ловци на камъни.

Един от вариантите да намерите камъни е на брега на реката, защото тя ги е довлякла и като центрофуга ги е полирала.

Снимка: bTV

Един от най големите аметисти, откривани в района можете да видите за първи път в репортажа ни. Съгласява се да ни го покаже притежателят на 30-годишна колекция Николай Йотов, известен като бай Кольо Камъка.

Отиваме в базата, където реже камъните. Показва ни 22 котли с нарязани и готови за продаване аметисти, ясписи, корали – над 1300 екземпляра.

Има също така огромни миди и охлюви, които са били на дъното на морето, когато преди 35 милиона години са засипани от изригналия на това място вулкан.

Снимка: bTV

Бай Кольо Камъка притежава още пет тона скъпоценни и полускъпоценни камъни и минерали. Вадил ги е от места, познати на не повече от 5 човека. Промишлен добив обаче там никога няма да се развие, защото защитените зони около Маджарово са 7.

Снимка: bTV

Таксата, която общината събира за ваденето на скъпоценни камъни, е 30 лева, а те могат да бъдат събирани и с търговска цел.