Една театрална постановка в Европа съвпадна с официалния старт на българското европредседателство в София. „Танцът Делхи” е под режисурата на Галин Стоев –  единствения източноевропеец, който от 1 януари тази година е директор на театър в държава от Стария континент.

Постановката, която само преди месец остави зрителите си в София в две диаметрални състояния  –  безмълвни или болни от логорея, триумфира и на сцената в Тулуза.

„Това е първото представление, което показвам пред тулузка публика, за което отдавна бях решил, че трябва да е българско, за да покажа откъде съм започнал, за да имам възможност да се върна да работя с трупата, с която съм работил преди 16 години”, каза Галин Стоев. 

Отвъд националните си принадлежности авторът Иван Вирипаев – руснак, и режисьорът Галин Стоев – българин, представиха в София по-скоро едно музикално произведение от седем миниатюрни пиеси за вечните въпроси между живота и смъртта.

Премиерата в Тулуза на „Танцът Делхи” съвпадна с официалното откриване на българското председателство. Не само темпорално - като ден и час, но двете събития овладяха едно и също пространство - театралната сцена – голямата сцена на България и сцената на Тулуза.

„Мисля, че това е съвпадение, не знам дали има по-дълбок смисъл това съвпадение, но се надявам това да може да помогне имиджът, представата и нагласите спрямо България да се променят”, посочи Стоев.

„Да играеш „Танцът Делхи” в Тулуза е голямо предизвикателство и двойна чест, защото все пак я играем в Националния театър на България и сега в Националния театър в Тулуза”, заяви актрисата София Бобчева. 

Роденият в Иркутск Иван Вирипаев е любител на парадоксалното, а роденият във Варна Галин Стоев обича провокацията, и особено свободата.

Преди 11 години „Интернешънъл хералд трибюн” открива младия български талант и го интервюира. 

„Гледам на актьорите като на работници, чиято задача е да изградят лабиринт и да предложат на зрителя възможност да създаде свое собствено представление”, казва Стоев тогава.

През 1999 г. той режисира първата си постановка в Народния театър. От 1 януари 2018 г. Галин Стоев е директор на театъра в Тулуза и единственият източноевропеец начело на театър в държава от Стария континет. Контрактът му е за 4 години.

Според българската Конституция четири години е пълният мандат на правителството, което пое председателството на Съвета на Европейския съюз. Отново съвпадение? Не знаем. Представлението предстои!