Седем български медици посрещат празника на Военномедицинската служба на мисия далеч от родината, съобщават от ВМА.

Навръх 141-та годишнина лекарите и медсестрите под пагон са на своя пост в Афганистан, Мали и Босна и Херцеговина. Последният екип на Военномедицинска академия от четирима медици замина за щаба в малийската столица Бамако точно преди два месеца – на 1 юли 2019 г. 

Снимка: ВМА

Само за последните 20 години над 980 лекари и медсестри са се включили в операциите на НАТО и Европейския съюз в различни горещи точки в света. През близо 128-годишната история на ВМА медиците, рискували живота си далеч от дома, са повече от 6 000.

141 г. след създаването на Военномедицинската служба заветът на д-р Константин Бонев и съмишлениците му е жив. През септември клетва ще положат курсантите от третия випуск на специалност „Военен лекар”.

Снимка: ВМА

По случай празника, на 2 септември, бъдещите военни лекари ще посетят Военномедицинска академия в София. Курсантите от „Випуск 2025” ще имат шанса да се докоснат до част от светилата в съвременната медицина, както и да чуят от първо лице за какви предизвикателства трябва да е готов медикът под пагон.