Създателите на шпионския софтуер "Пегас", с който са следени хиляди журналисти, активисти и политици – компанията NSO е имала клон в София.

Снимка: btvnovinite.bg

Според "Мудис" компанията има офиси в Израел, Кипър и България с общо 750 служители.

Компанията  има седем служители в България, става ясно от публичния ѝ профил "Линкдин". Източник на bTV от службите съобщи, че за момента няма данни за подслушвани журналисти и политици у нас.

Снимка: btvnovinite.bg

bTV се свърза с един от авторите на разследването на аферата "Пегас".  Унгарският журналист Саболч Пани се включва към международния екип, когато става ясно, че още 300 унгарци са били подслушвани. 

„Успяхме да идентифицираме още няколко журналисти, включително един от моите колеги, който седи буквално до мен“, разказа Пани пред bTV.

Неговият телефон е бил вързан за шпионския софтуер в продължение на седем месеца.  Няколко източници вече потвърждават, че софтуерът е купен от Унгария. Властите в Будапеща отричат.

Снимка: btvnovinite.bg

„Те атакуват цялото разследване, като се опитват да внушат, че  ние сме агенти на Джордж Сорос“, казва Пани. 

Александър Свердлов е работил в отдела за сигурност на "Майкрософт". Казва, че използването на "Пегас" по света вече е безконтролно.

„В рамките на няколко секунди, знаейки само телефонния  номер на човек, те получават пълен достъп до неговия телефон“, коментира експертът по киберсигурност.

Създателите на софтуера атакуват журналистическото разследване.

Снимка: btvnovinite.bg

„Изглежда, че "неидентифицираните източници" са предоставили информация, която не се основава на факти и е далеч от реалността“, се казва в позиция на компанията.

„Ако знаем, че един режим убива своите защитници на човешки права  и ние му продадем този софтуер, къде е нашата морална отговорност?“, пита Свердлов.

Снимка: btvnovinite.bg

До излъчването на този репортаж от МВР не отговориха на въпроса дали са проверявани сигнали, свързани със "Пегас".