След като властите в Северна Македония закриха българския клуб в Битоля общността ни в македонския град ще обжалва решението. Първо пред македонските съдилища, а после и в Страсбург.

Клуб „Иван Михайлов“ вече не съществува според властите в РСМ – заличен от Централния регистър на страната. В регистъра са записани данните на всички съществуващи организации в съседката ни.

Причината за закриването е нова законова поправка, според която се забраняват спорни имена на сдружения и фондации, подбуждащи към агресия и омраза. А Иван Михайлов се възприема в Северна Македония като човек близък до фашистка идеология и Третия райх, който с действията си не е зачитал уникалността на македонския народ.

„Ако се замислим преди години името българин беше табу. Вече не е. Вече българите са обединени около името на Иван Михайлов и българщината и се борят за своите права в Македония, нашата борба ще продължи и ние няма спрем до тук“, коментира пред bTV Люпчо Георгиевски, председател на българския културен клуб в Битоля.