В нощта на Рождество е време и за чудото на „Българската Коледа”!  Домакин на благотворителното събитие е сцената на Народния театър „Иван Вазов”. Всички българи ще се обединят и ще отворят сърцата си, за да помогнат на децата с тежки заболявания и увреждания.

Инициативата се провежда за 16 път и е под патронажа на Президента на Република България.Благотворителният концерт се излъчва на живо по bTV точно от 20 ч. Водещи на спектакъла са Лиляна Боянова и актьорът Владимир Пенев.

По време на благотворителното събитие зрителите ще видят историята за една необикновена среща. В bTV Новините сме ви разказвали за 10-годишния Георги от Бургас, който е сляпо-глух. При него отиде победителката от първия сезон на „България търси талант” – незрящата Богдана.

През изминалите години България бележи ръст в даряването на пари и спад в помагането на непознати, показва „Дарителският индек” на страната ни.

34% от българите са склонни да помогнат на непознат, а 17% предпочитат да дарят пари. 5% от анкетираните се включват в доброволчески акции.

Именно благодарение на хилядите българи, през годините инициативата „Българската Коледа” успя да насочи усилията си в подкрепа на децата в нужда.

От старта на кампанията през 2003 г. до сега са набрани близо 33 милиона лева! С тях са подпомогнати 4388 български деца и е дарена медицинска апаратура на общо 281 лечебни заведения в цяла България.

Университетски и многопрофилни болници, рехабилитационни центрове и домове за медико-социални грижи бяха оборудвани, за да помагат на малките пациенти в тяхното продължително лечение.

Закупената апаратура ще продължи да помага за по-успешното лечение на сърдечно-съдови заболявания, за по-успешни и щадящи хирургични манипулации, за раздвижване, терапии и диагностика на малки пациенти. 

Всеки, който желае да помогне на децата, може да направи дарение с есемес на кратък номер 1117 или с обаждане на 0900 1117.