Благотворителната инициатива „Българската Коледа“ ще се проведе тази година за 20 път. Президентът Румен Радев дава началото на юбилейното издание във Велико Търново.

В словото на Румен Радев стана ясно, че следващата кампания през 2023 г. ще бъде насочена главно в помощ на децата с редки генетични заболявания.

"Българската Коледа" е много повече от дарителска кампания. Тя ни дава вяра, че сме цивилизовано общество, което се крепи на хуманни ценности. Тя е инвестиция в най-големия ни капитал – здравето на нашите деца. Тя е израз на надежда за бъдещето ни като общество и държава, защото успява да обедини хора с различни професии, образование и социално положение около една обществено значима кауза". Това заяви президентът Румен Радев, който днес обяви началото на 20-ото издание на благотворителната инициатива.

Тя се провежда под патронажа на държавния глава и е в подкрепа на деца, нуждаещи се от диагностика, лечение и рехабилитация.

През миналата кампания са се включили и стотици хиляди българи в помощ на децата, които се нуждаят от диагностика, лечение и последваща рехабилитация. Над 500 деца са били подпомогнати.

Идеята за „Българската Коледа“ възниква през 2003 г. и вече 20-та година е символ на грижата за здравето на българските деца. Благодарение на активната подкрепа от цялото общество през 2022 година инициативата разполагаше с рекорден бюджет от 3 070 000 лева и успя да подпомогне 517 български деца с тежки хронични заболявания, а също така осигури съвременна високотехнологична медицинска апаратура за диагностика и съвременно лечение на 22 лечебни заведения.

Кампания 2022/2023, която ще продължи през цялата 2023 г., ще бъде посветена на деца с редки генетични заболявания.