Заради ситуацията в Израел Светият синод реши тази година да не се пътува до Израел и до светия град Йерусалим за пренасянето на Благодатния огън в България. Това каза Старозагорският митрополит Киприан, който е говорител на Светия синод на Българската православна църква - Българска патриaршия (БПЦ-БП).

Той обяви и решенията от заседанието на Светия синод на БПЦ-БП.

Съставът на листата с достоизбираемите епископи за нов Сливенски митрополит все още не е изготвен.

„Тази листа се изготвя по усмотрение на Светия синод и в нея влизат епископи, които имат качества и отговарят на изискванията да бъдат епархийски митрополити, защото да бъдеш епархийски митрополит преди всичко освен добър духовник ти трябва да бъдеш и добър администратор, да познаваш и стопанските въпроси, да бъдеш мъдър управленец и да си се доказал като епископ, че имаш такива качества“ , каза говорителят на Синода.

„Естествено, ще бъде изготвен каталог с достоизбираеми епископи, от които ще бъдат избрани двама на 19 май, а на 26 май Светия синод ще подаде своя каноничен избор тук в София“, обясни още той.

Припомняме, че за втори път в Сливенската епархия ще се проведат избори за нов архиерей след кончината на митрополит Йоаникий през януари. До провеждането на нов избор се стигна след касирането на вота на 18-и февруари заради постъпили жалба и доклад в Светия Синод.

На датата за канонични избори - 26 май, в синодалната палата в София окончателно ще бъде избран нов сливенски митрополит.