България ще подкрепи новото еврозаконодателство, според което в етикетите на храните изрично да се изписва – има ли съдържание на опасните за здравето ни трансмазнини.
Трансмазнините или още "транс мастните киселини" повишават риска от сърдечни проблеми и инфаркт. Откриват се в чипса, вафлите, шоколада - храни предпочитани от децата.
Това са добре познатите ни растителни мазнини, но преработени в твърд вид - с водород. Смята се, че най-често се влагат в маргарина. Производители обаче отрекоха обвиненията и разкриха рецептата си: „Твърдата кокосова мазнина я разтваряме на водна баня, също така може да бъде разтопена и в микровълнова печка...”.
В някои случи обаче оригиналните съставки като млякото и яйцата са подменени със заместители. Според експерти, транскиселините се срещат и в естествен вид, но в малки количества.
„В българските храни няма опасност от консумация на транскиселини извън нормите”, уверява доц. Пантелей Денев, зам.-ректор на Университета по хранителни технологии.
В същото време, у нас и в Европа, все още няма утвърдена методика за контрол. А производителите на маргарин са категорични, че не влагат опасни съставки. Или, иначе казано, не е опасна за здравето на потребителя.
Експериментът ни показа, че и двата маргарина са добри на вкус, но въпреки това експертите препоръчват да не злоупотребяваме с количествата дори и при липса на вредни съставки и трансмазнини.