За първи път в света единственият българин с трансплантирани бъбрек и сърце покори най-високия връх в Африка - Ухуру (5895 м) в планината Килиманджаро. 

Георги Пеев е световен и европейски шампион по плуване и има множество медали. Той преживява две трансплантации и днес живее с чужд бъбрек, а в него бие и чуждо сърце.

Снимка: bTV

Снимка: bTV

Пеев не спира да предизвиква себе си, а с постиженията си е посланик на трансплантираните.
Днес прибавя още един успех - точно в 6:36 ч. стъпва на върха на планината Килиманджаро. Каузата, която го отвежда на почти 6000 метра височина е именно донорството.

„Тази експедиция беше много специална, защото за първи път в света човек с трансплантирано сърце и трансплантиран бъбрек изкачи Ухуру“, споделя Георги в профила си във Фейсбук.

Снимка: bTV


 До върха той стига с още трима души. А там, от най-високата точка в планината, прави това, на което е посветил последните години от живота си - популяризира донорството.

Снимка: bTV

„Каузата сама по себе си избра него по някакъв начин. това което иска да предаде на хората е, че хора с трансплантации са абсолютно пълноценни хора“, казва съпругата на Георги Анна Ненова.

Експедицията продължава и сега - със слизане.

 

Снимка: bTV

„Дано поне на едно семейство, спасило животи, дарявайки органите на свой близък, съм дал чувство на гордост“, пише още Георги Пеев.

Снимка: bTV

Очаква се той да се върне в България още тази неделя.