На 27 декември в „120 минути“ гостуваха София Пенчева и нейният син Йордан, който живее с изкуствено сърце. Тяхното участие предизвика много отзиви и призиви законотворците да върнат дебата за донорството в дневния ред на обществото. Предаването приема като своя кауза донорството и увеличението на трансплантациите за нуждаещите си.

Георги Пеев е първият българин с трансплантирано сърце и бъбрек.

Снимка: btvnovinite.bg

„При мен беше следствие това, което ми се случи. От една стана аз много се борех да оцелея, а от друга страна лекарите, които ми помагаха, не се отказаха и свършиха докрай нещата, но за жалост, аз съм едно огромно изключение, а това трябва да бъде правило. Аз и тези като мен са изключение в тази държава. Списъците с чакащи се увеличават с новопостъпващи, а нови трансплантации не се правят“, казва Пеев.

„Има две основни причини за тази ситуация. Едната е, че недостатъчно българи са взели решение да бъдат донори. Трябва да мислим по-далновидно и да се запитаме какво искаме да стане с органите ни, когато починем – дали да нахраним червеите, или да помогнем на някого“, заяви журналистът Стефан Иванов, който заедно със сина си Максим преплаваха 8230 километра в Океана в подкрепа на донорството.

Снимка: btvnovinite.bg

По нашето законодателство се приема, че ако човек не е заявил категорично, че не позволява да се използват неговите органи след смъртта му, той е потенциален донор. След смъртта му роднините му могат да решат, че няма да позволят да се ползват неговите органи, но ако те не заявят несъгласие, той може да стане донор, обясни Иванов.

„Проблемът е в неподготвеността на системата да прави трансплантации, а не в липсата на донори. Трансплантациите са част от системата на здравеопазването, а щом тя не е добре, логично и трансплантациите не са добре“, казва Георги Пеев.

Вижте целия разговор във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!