България ще се включи в изграждането и на втори плаващ терминал за втечнен газ край Александруполис, заяви служебният енергиен министър Росен Христов при инспекция на строителството на първия терминал. 

От януари догодина страната ни, която е акционер в проекта с 20%, ще получава първите количества синьо гориво през терминал 1.

Над 20% от наземната част на проекта вече е готова, но до пълното му завършване има още много работа, констатира на място министърът на енергетиката Росен Христов.

Снимка: Мария Георгиева

„С два месеца напред сме от графика на наземната част. Остава плаващата платформа, която в момента се доработва в Сингапур, след което ще бъде докарана на място“, каза Христов.

По план плаващият терминал трябва да заработи в началото на следващата година. Той е с капацитет 5 милиарда кубични метра газ, от които страната ни има резервирани 1 милиард. Паралелно с това вече се работи и по втори терминал край Александруполис.

Снимка: Мария Георгиева

„В момента сме подали заявления за лицензиране пред гръцкия регулатор и за втория терминал и в зависимост от пазарните условия имаме готовност, след приключването на първия, да стартираме и с втория“, каза изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов.

Снимка: Мария Георгиева

Строителството на терминала за регазификация и съхранение на втечнен газ край Александропулис и действащата вече газова връзка Комотини - Стара Загора са ключови проекти за българската енергетика. Те гарантират диверсификацията на доставките на синьо гориво за страната ни.