Българският туристически сезон ще бъде открит от 1 май, информира вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова, която посети Националната астрономическа обсерватория в Рожен заедно с премиера и министри от кабинета.

Утре със заповед на министъра на туризма ще бъдат утвърдени мерките, които ще важат за предстоящия туристически сезон.

Снимка: btvnovinite.bg

"Идеята е да открием малко по-рано сезона - от 1 май, което в условията на пандемия, ни дава възможност задължително да спазваме мерките на здравните власти", заяви Николова.

По думите й предстоят Великденските и майски празници. Затова трябва да има една прогнозируемост за бранша, за да могат да се предвидят конкретните пакети, смята Николова.

Следващата седмица Европейският съюз се очаква да реши по отношение на т.нар. "дигитален сертификат за ваксина". Българското правителство подкрепя тази позиция, добави Николова.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов изтъкна, че за туристите, които желаят да посетят България, ще бъдат осигурени зелени коридори. Министър Ангелов посочи, че най-важното е участието на страната ни в т. нар. електронен зелен сертификат за пътуване, който гарантира всеки турист да има три възможност – или да е ваксиниран, или да е прекарал заболяването и да има антитела или да представи отрицателен PCR тест.

„Ние ще дадем тази възможност на всички туристи и по този начин ще улесним придвижването на всеки един, който иска да посети страната ни“, посочи още министърът на здравеопазването.

От 1 май България ще открие новия туристическия сезон при конкретно разписани правила и мерки в местата за настаняване и хранене, посочи премиерът. „Много е важно туристическият бранш да се подготви още отсега за сезона, както и туристите да са информирани при какви условия ще посещават страната ни“, подчерта Борисов.