Глобалната демокрация продължава своя спад и през 2022 г., като България не прави изключение от общата тенденция - страната ни се е сринала до 57-мо място в тази класация. Това показва последното проучване на The Economist Intelligence Unit (EIU).

Изследването оценява състоянието на демокрацията в 167 държави въз основа на пет показателя – изборен процес и плурализъм, функциониране на правителството, политическо участие, политическа култура и граждански свободи.

Въз основа на своите резултати по набор от показатели в тези категории, всяка страна след това се класифицира като един от четирите типа режим: „пълна демокрация“, „демокрация с недостатъци“, „хибриден режим“ или „авторитарен режим“.

Въпреки очакванията за възстановяване след премахването на COVID ограниченията, средният резултат остава почти непроменен - 5,29 (по скалата от 0 до 10) през 2022 г., в сравнение с 5,28 през 2021 г. и 5,37 през 2020 г.

Положителният ефект от възстановяването на индивидуалните свободи в известен смисъл беше елиминиран от инфлацията в световен мащаб. Резултатите на повече от половината страни, измервани от индекса, намаляват.

Тазгодишният индекс на демокрацията показва, че почти половината от световното население живее в някакъв вид демокрация (45,3%). Само 8% живеят в „пълна демокрация“ в сравнение с 8,9% през 2015 г., преди САЩ да бъдат понижени от „пълна демокрация“ до „демокрация с недостатъци“ през 2016 г.

Повече от една трета от световното население живее под авторитарно управление (36,9%), като голям дял от това се пада на Китай и Русия.

Западна Европа е единственият регион, който показва по-добри показатели, тъй като резултатите там са се върнали на нивата отпреди пандемията, сочи още проучването на EIU за индекса на демокрацията.

През 2022 г. България е паднала с четири места в класацията – страната ни се е сринала до 57-мо място от общо 167 държави. Страната ни събира рекордно ниските 6,53 точки, като не е имала толкова нисък резултат досега (от 2006 г. насам, след старта на годишното проучване).

България е категоризирана като „демокрация с недостатъци“.