Ние наблюдаваме финала на демокрацията у нас с 3 популистки партии в парламента и удар по опозицията в нарушение на закона и демократичните принципи. Това заяви в студиото на „Тази сутрин“ политическият психолог проф. Антоанета Христова.

„По принцип, началото на края започва с появата на либерализма. А най-голямото извращение на либерализма по своята същност е популизмът. Колкото повече популистки партии влязат в една държава в парламента, толкова повече краят на края се е появил“, заяви тя. По думите ѝ популистите са „налазили“ заради дефектите на демокрацията, която у нас няма традиции.

„Три популистки партии влязоха сега в България и те са опасни, защото те обслужват хора, които са под 20% от българските избиратели – тези, които мислят в бяло и черно. (…) Популистките партии в нашия парламент са „Продължаваме промяната“, я даже не е партия, не се знае какво е това; това са „Възраждане“ като десен популизъм и това са ИТН на Слави Трифонов“ (…) Те имат притеснения за бъдещето на техното популистко присъствие за в бъдеще. Не случайно всичко се случва, след като излязоха социологическите изследвания“, отбеляза политическият психолог, като подчерта, че реалните резултати показват, че ГЕРБ отново е начело.

„ГЕРБ си направи конгреса. Избра Бойко Борисов като лидер. Защо го избра и защо Бойко Борисов заяви начало на поход за сваляне на правителството? Защото те знаеха предполагам резултатите и знаеха, че вече имат база за това да се вдигне опозицията в тяхно лице. Цялата тази информация, която е скрита от общественото мнение…“, заяви проф. Христова.

Според нея сегашната акция е с цел създаване на страх у тези 60% от българите, които не са гласували на последните избори.