852-ма бежанци трябва да приеме незабавно страната ни според задължителните квоти на Евросъюза. Други 700 мигранти трябва да посрещнем след година.

Задължителните квоти обхващат общо 120 000 бежанци, които да бъдат релокирани в държави от целия Европейски съюз.

Първата фаза от споразумението включва незабавното разселване на 66 000 мигранти. От Италия - 15 600, и от Гърция 50 400 бежанци. Германия съответно ще приеме малко над 17 000 от тях, Франция - близо 13 000, съседна Румъния близо 2500, а нашата страна - 852-ма.

Снимка: btvnovinite.bg

Мигрантите, които ще дойдат у нас, ще бъдат 201 от Италия и 651 от южната ни съседка. Въпросът е как ще бъдат интегрирани.

Стурай Набизаде е на 23 от Афганистан. Преди 7 години идва в България с цялото си семейство. „Много ми харесва България”, каза Набизаде. В момента Стурай има хуманитарен статут и работи като социален работник. Тя и семейството й искат да останат тук. „Ние искахме да дойдем в българия и затова дойдохме, нямаме намерение да избягаме, имаме си жилище, животът ни е тук”, каза още тя.

Мариана Стоянова, която ръководи службата към БЧК за бежанците, казва, че за да приобщим успешно и новите мигранти би помогнала Национална програма по интеграция. Тя обаче се бави. „Когато имате насреща курсове по български език, голяма част от хората действително ще останат тука, ще започнат да изучават български и ще се опитват да си намират работа”, каза още тя.

От Агенцията за бежанците обясниха, че хората, които се очаква да бъдат преместени тук, ще са от Сирия, Еритрея и Ирак.  Предвидени са и механизми страната ни да не бъде използвана само като спирка по пътя към Западна Европа.

От агенцията обясниха, че първоначално бежанците от квотата могат да бъдат настанени в центровете в страната. Всички останали детайли около интеграцията им са разписани в проект, който чака одобрението на Съвета по миграция и интеграция.

Квотите се изчисляват по формула, която включва икономическото развитие, нивото на безработица, населението, както и начина, по който дадена държава вече е интегрирала бежанци.

  • Влак в Гърция прегази мигрант, заспал на релсите
  • Мигранти отвлякоха словенски лозар на път към Италия
  • Броят на мигрантите, пристигнали в Гърция от Турция, рязко скочи
  • Сръбският премиер: Бежанската криза само е отложена
  • HRW: Десетки мигранти са блокирани между България и Сърбия
  • Мигранти на македонската граница си зашиха устите
  • И Словения вдига ограда по границите си
  • 157 000 мигранти са влезли в Словения за месец
  • България се готви да посрещне бежанци от евроквотата
  • Мигранти продължават да се струпват на границата между Германия и Австрия