Хуманитарна помощ от България за Украйна ще замине до края на месец март. Помощите ще бъдат събрани и транспортирани от БЧК.

В писмо на украинския Червен кръст се посочва, че помощта трябва да бъде изпратена до Одеса и ще бъде разпределяна за най-уязвимите, независимо от етнос и вероизповедание.

„Украинците са помагали много в нашата страна, тука се говори за една човешка солидарност и те ще я получат от нас”, увери президентът на БЧК Христо Григоров.

Приоритетно помощите ще се изпращат към големи семейства, бедни и самотни възрастни хора. Спешните нужди са от храни дрехи, медикаменти и хигиенни пакети за деца. „Тази помощ ще бъде доставена до Одеса и нашите колеги ще я разпределят”, обясни Григоров.

Преди да замине, помощта трябва да получи всички сертификати, а медикаментите да имат украинска регистрация. „Като цяло хуманитарната помощ е продукти от първа необходимост – браштно, ориз, захар, този род неща”, посочи Димитър Владимиров от Агенцията за българите в чужбина.

Асоциацията на българите в Украйна ще участва в избора на маршрута и крайната дестинация на хуманитарната пратка и районите, в които ще се разпредели. „Организационно имаме съгласие грузът да мине към украйна и Червения кръст да го разпредели по нашите предложения, да стигне по назначенията, където е най-важно, най-нужно. Ситуацията в Украйна днес е напрегната и е свързана с голяма инфлация 300-400%, падна нашата гривна и сега е сериозно обезценена”, обясни Антон Киссе от Асоциацията на българите в Украйна.

Засега няма желание на наши сънародници от Украйна да напуснат домовете си и да пристигнат в България.