България е стратегически разположена на балканския път за трафик на наркотици и други контрабандни стоки от Югозападна Азия към Западна Европа. Това е основният извод в годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за стратегията в международния контрол на наркотиците, цитиран от БТА в петък.

Международните организации за трафик на наркотици продължават да пренасят кокаин, хероин, синтетична дрога и все повече химически прекурсори през България към страните потребители от Западна Европа.

Според документа през 2014 г. организации за трафик на наркотици с връзки в Африка и Близкия изток са продължили да работят заедно с българската мафия при пренасянето на кокаин и хероин от Южна Америка в Европа.

Американските власти посочват, че българското производство на наркотици се ограничава главно до отглеждане на канабис и производство на амфетамини за местна употреба.

САЩ са останали недоволни от преструктурирането на МВР и ДАНС, което бе предприето от правителството на БСП и ДПС през 2013 година. Тогава ГДБОП бе извадена от вътрешното министерство и сложена в ДАНС. Според партньорките служби това е довело до няколкомесечно бездействие и е забавило разследванията. Причината е създадената неяснота при разделението на задълженията между МВР и ДАНС, която е продължила и през 2014 година.

"Това още повече разпокъса усилията на правоприлагащите органи за борба с наркотиците", се казва в доклада.

Държавният департамент изтъква, че вътрешното преструктуриране на Агенция "Митници" и отдаването на приоритет на контрабандата на акцизни стоки е довело до сравнително ниско ниво на конфискуването на наркотици през последните години. В същото време през 2014 г. в резултат на успешни съвместни операции на различни ведомства са били иззети няколкостотин килограма наркотици, включително седем пъти по-голямо количество хероин от конфискуваното през 2013 година.

В доклада се отбелязва, че българските служби са продължили да изземат множество нови психоактивни вещества.

Според доклада в България няма значителни проучвания на наркоманията от 2009 г., когато властите са изчислили, че в страната има близо 30 000 души, които редовно употребяват наркотици.

Държавният департамент посочва, че марихуаната е най-широко употребявания наркотик в България, следвана от синтетичната дрога и хероинът. Докладът припомня притесненията на българските власти, че се увеличава употребата на различни наркотици, което представлява предизвикателство за традиционните методи на лечение. В същото време броят на хората, които редовно употребяват наркотици, не се е променял особено през последните години.

Държавният департамент посочва изрично, че българските правоприлагащи органи продължават да поддържат тясно сътрудничество с американските си колеги в борбата с наркотиците.