България обмисля да въведе COVID тестове за идващите от Китай заради високата заболеваемост там. Препоръката за мерки срещу нова вълна от коронавирус е на Европейския съюз.

„Те включват както носенето на маски по време на полет, така и изследване на някакъв процент от пристигащите. Вероятно ще се изисква тест на пристигащите с давност 48 или 72 ч.“, коментира главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Отрицателен тест за вируса, направен 48 часа преди полет от Китай, ще изискват вече и в Австрия, Белгия, Швеция, Гърция и Германия. По-рано това изискване въведоха Италия, Испания, Франция, Великобритания и редица държави извън Европа.

Кадри от болници в Шанхай показват, че в отделенията за заразени с COVID-19 са пълни всички легла, дори коридорите. Пикът в Китай дойде след отпадането на мерките, които бяха облекчени след масови протести.

Около предстоящата Лунна нова година се очаква бум на пътуванията от Китай. До България директни полети от Китай няма, но през външното министерство и гранична полиция може да се следи началната точка на тръгване.

Междувременно Световната здравна организация (СЗО) предупреждава, че новият вариант на „Омикрон“, така нареченият XBB1.5, e най-заразният досега. Той успява да заобиколи имунитета след ваксина или преболедуване, но смъртността му не е по-висока.