Най-вероятно България няма да успее да договори разсрочено плащане на новите изтребители за ВВС и така ще се наложи да платим 2 млрд. лв. наведнъж. Това стана ясно от думите на финансовия министър Владислав Горанов в отговор на журналистически въпрос.

„В преговори сме още, най-вероятно няма да успеем да договорим разсрочено плащане. Със сигурност военните проекти са скъпо за нас усилие. Това, което съм убеден, е, че F-16 блок 70 е най-оптималният за нас вариант. В преговори сме с американската страна, за да постигнем оптималната цена, която е определена от парламента. 2 милиарда са доста пари, но след като това е приоритет, след като сме членове на НАТО, вероятно и това усилие трябва да бъде направено”, коментира той.

По думите му яснота по въпроса трябва да има до есента.

Междувременно, военният министър Красимир Каракачанов призна в парламента, че вероятно ще се наложи да направим и други скъпи инвестиции – в инфраструктура, тъй като, за разлика от други държави, ние не сме изграждали такава. Противовъздушната отбрана на България все още разчита на стари съветски радари и няма съвместима с НАТО система за опознаване „свой-чужд”. Новите самолети ще изискват и нов тип наземна инфраструктура (напр. хангари).

Това ще струва още милиони левове.

Каракачанов отбеляза още, че подобно голямо плащане като това за изтребителите може да удари по модернизацията на военноморските сили – друг приоритетен проект в сферата на отбраната: „Не бих искал това да се случва, тъй като няма как модернизацията на един от видовете въоръжени сили да бъде за сметка на останалите. Това не е справедливо, не е нормално и ще създаде само недобри усещания в личния състав на въоръжените сили”.

Целта е първият нов кораб за ВМС да бъде доставен до 2023 г., а вторият – до края на 2024 г., като общата стойност е 820 млн. лв. без ДДС.

Днес трябва да започне и процедурата за избор на доставчик на нови бронирани машини.

По материали от БТА, БГНЕС, "Фокус" и БНР.