България изостава по скорост на фиксирания интернет и вече сме на 52-ро място в класациите, след като бяхме сред страните с най-бърз интернет.

„120-130 мегабита е добра скорост на интернет при сваляне на файл“, казва Свилен Максимов – доставчик на интернет.

На повечето българи обаче интернетът им е по-бавен - осемдесет мегабита в секунда. Това ни отрежда 52-ро  място, а преди години бяхме водещи.

Снимка: btvnovinite.bg

Кабел след кабел интернетът влезе в домовете ни с висока скорост и така до 2016 г. В един момент хората прецениха, че висящите кабели по улиците им пречат, посочва Свилен Максимов.

Част от кабелите бяха на фирми от сивия сектор, други просто фалираха. Така на пазара останаха големите, а потребителите започнаха да получават интернета си в пакет.

Снимка: btvnovinite.bg

„В резултат, на което, изборът им на интернет доставчик започна да зависи и от други неща, а не само от това колко добър е интернетът, те вече сравняват целия пакет от телекомуникационни услуги“, обяснява Димитър Ганчев от „Интернет общество“.

Осемдесет мегабита в секунда според класациите вече е бавен интернет и затова сме на 52-ро място. От друга страна интернетът ни е добър, за цената, която плащаме.

Проблемът е за хора като Александър. Интернетът му спира, а той се е завърнал от Лондон, за да живее в България. Но да работи за фирма, базирана в Австралия.

„Става въпрос за пари, това вече започва да струва повече на фирмата“, посочва Александър.

Снимка: btvnovinite.bg

Добрата новина е, че макар че фиксираният ни интернет да се е позабавил, мобилният ни е на световно ниво и сме девети по скорост, най-вече заради добрата инфраструктура на телекомите.