България и Съединените щати подписаха пътна карта за сътрудничество във военната област за следващите 10 години.

Това стана по време на срещата на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каркачанов със секретаря на отбраната на Съединените щати - д-р Марк Еспер във Вашингтон.

За настоящата финансова година са отпуснати над 15 милиона долара за изграждането на способности на българските въоръжени сили, припомнят дипломатически източници.

8 милиона долара от тези средства ще бъдат използвани за подпомагане създаването на Център за киберзащита в България.

810 000 щатски долара са отделени за обучение и оборудване на български вертолетни екипажи за подпомагане на антитерористични и други операции.

Отделно Пентагонът отпуска повече от 11 милиона долара за подпомагане на сигурността в Черно море и е насочил 1,7 милиона долара за различни видове обучения.

Пътната карта дава перспектива за двустранното сътрудничество в отбраната за следващите 10 години и ще помогне за подобряване на съвместимостта между въоръжените сили на двете държави. Това става ясно от изявлението на военния министър Марк Еспер, който определя България като държава, защитаваща източния фланг на НАТО.

Според съобщението на Държавния департамент българският вицепремиер е отговорил.

Документът е продължение на споразумението във военната област от 2006 г. и рамковото споразумение от миналата есен, припомня бившият посланик на България във Вашингтон Елена Поптодорова.

В момента шест американски изтребителя F-16 охраняват българското въздушно пространство съвместно със своите български колеги. Пътната карта планира засилване на сигурността в Черноморския регион.