България не е Троянски кон на Русия в НАТО. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред генералния секретар на Алианса, който е на посещение у нас. Йенс Столтенберг се срещна и с президента Румен Радев.

Столтенберг е на посещение в България в годината, когато отбелязваме 15 години от приемането на България в Алианса. От София, Йенс Столтенберг отново призова Русия да се върне към договора за оръжията с малък и среден обсег.

Снимка: Ладислав Цветков

„Ние не искаме нова студена война, защото тези ракети могат носят и ядрен заряд и да достигнат до европейски градове, затова призоваваме Русия да спазва този договор, но и да се приготвим за свят без такъв договор”, отбеляза ръководителят на Алианса.

Премиерът отново подчерта, че трябва освен засилване на отбранителните способности, да поддържаме и диалог с Русия, защото напрежението в региона би имало икономически последици за държавата.

„Като започнат военни кораби и катери да се гонят по пристанищата, ще си изгоним туристите. С генералния секретар се обединихме максимално да използваме дипломацията, да не влезем в нова надпревара във въоръжението”,каза премиерът Бойко Борисов.

Снимка: БГНЕС

Борисов увери, че сме лоялни към Алианса.

„Не само България не е троянския кон на Русия в НАТО, точно обратното – България е от най- дисциплинараните и лоялни членове”, посочи премиерът.

Президентът Радев предложи на Столтенберг да бъде използван опитът на НАТО при провеждане на конкурси за придобиване на ново въоръжение.

„Модернизацията е много комплексен процес на дълбока трансформация, включваща развитие на хора, организации и активи”, припомни президентът Радев.

Снимка: Президентство

С проектите за модернизация България повишава разходите за отбрана в съответствие с изискването на НАТО до 2024 да отделяме поне 2 процента от БВП за отбрана.

Пред президента Радев генералният секретар на НАТО похвали участието ни в мисии на Алианса и каза, че е разговарял с наши военни в Афганистан. България е изпратила 10 500 военнослужещи на мисии на Алианса в Афганистан и 1100 военни и полицаи в Косово, отчете премиерът Борисов.