България е на прага на въвеждането на технология от ново поколение. До края на 2020-та се очаква поне в един град у нас да има достъп до така наречената "мрежа на бъдещето" - 5G.

Според всички прогнози 5G технологията ще промени изцяло начина ни на живот. Ще осигури по-голяма свързаност на устройствата и невиждано висока скорост на услугите.

„5G e мрежата на роботите, на смарт домовете, на умните домове. Именно благодарение на тази технология ще навлиза в нашето ежедневие това ние да управляваме с нашите устройства нашето заобикалящо ежедневие”, каза Любомир Тулев - експерт по киберсигурност.

Снимка: bTV

През 5G мрежа миналия март успешно беше извършена мозъчна операция в Китай. Лекарят се намираше на 3000 километра разстояние. В световен мащаб обаче текат разгорещени дискусии дали технологията предизвиква вредно облъчване.

„В България има доста завишени изисквания към този тип оборудване. Това е процес, който трябва да следим”, заяви Иван Димитров - председател на Комисия за регулиране на съобщенията.

„За щастие, няма потвърдени медицински тествания, които да казват наистина, че имаме по-голяма радиация именно от 5G технологията”, обясни Тулев.

Европейският съюз си постави за цел до края на годината 5G мрежа да има във всяка страна членка. А вече се правят прогнози и за следващото ниво - 6G мрежа.

Снимка: bTV

„При 6G технологията може да достигнем космически за нашето време скорости като 400 Gbps. В България в бизнеса и в дома най-високите стойности на връзка достигат порядъка от 1 Gbps”, заяви Любомир Тулев - експерт по киберсигурност.

Снимка: bTV

Предвижда се 6G технологията да сложи край и на кабелите, използвани за пренос на данни. Но и да засили опитите за кибератаки.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!