България чества националния си празник 3 март. Днес се навършват 139 години от Освобождението на страната, а празникът по традиция ще бъде отбелязан с редица прояви в цялата страна.

Празничното предаване на „Тази сутрин” предаде атмосферата от връх Шипка, където хиляди българи се покланят пред паметта на загиналите в битка опълченци опълченци.

На място беше отслужена панихида в памет на загиналите, поклонение и поднасяне на венци и цветя.

По традиция на връх Шипка всяка година се събират и потомци на опълченци, както и на хората, построили паметника в памет на загиналите.

Дружество „Традиция” от Казанлък отдадоха почит на загиналите с тържествена стрелба. „Трети март е Христо Ботев, трети март е Васил Левски, трети март е България”, заяви Николай Байнов от дружеството.

Стефка Кьосева е потомка на Пеньо Атанасов – мъжът, който е довършил паметника на връх Шипка. Тя разказа за трудните условия на работа и всички премеждия, през които са преминали хората, за да изпълнят това патриотично дело.

По покана на bTV на върха беше и българският боксьор Кубрат Пулев. „За първи път съм тук и беше крайно време да дойда и да усетя тази енергия. Повечето хора са млади, което значи, че има бъдеще в България и българският дух винаги ще го има”, каза той.

В Балкана отекнаха български народни песни и гайди.

В подножието на паметника на връх Шипка хората играха хоро и отдадоха почит на своите предци.

Вижте кадри от върха, заснети с дрон: