Български готвачи участват в най-голямото кулинарно състезание в Европа – „Бокюз дор” (Bocuse d'or).

Торино – италианската столица на вкусната храна и доброто вино. Часът е 7, но улилиците на града вече са пълни, защото всички се готвят са най-голямото европейско състезание по гастрономия „Бокюз дор”.

Състезанието в кулинарията е еквивалент на олимпийските игри в спорта, а атмосферата в залата е като на истинско спортно първенство.

20-те най-добри европейски отбори са запретнали ръкави, за да се борят за титлата на стария континент. Срещу най-добрите в кулинарията се състезават и българи.

Отборът ни, заслужил честта да участва, се състои от трима души – готвач, треньор и помощник. Това са Никола Николов, Веселин Калев и Христо Фильов. Участниците ни са готвачи в ресторанти в различни държави. Тренирали заедно по интернет непрестанно, но се видели едва три пъти. Нямали достатъчно спонсори, за да си позволят повече тренировки.

„Изискванията са все пак да представим страната си с поне една гарнитура, която е българска. Аз съм си избрал сармите – лозовите сърми, вместо с ориз ще ги напълним с момици, но като цяло почти всичко е много българско. Ще готвим с коприва, с просо, сирене, говежди тартар, който едно време е бил класика”, обяснява Никола.

Състезанието започва с пазаруване. Условие е да се изберат необходимите продукти, за да приготвят ястия с телешко месо, ориз и хляб. Трябва обаче да включат и традиционни продукти за различните страни.

„Продуктите не трябва да са малко в никакъв случай, но не трябва и да са много, защото съдиите гледат това, което хвърляме и трябва да се внимава”, пояснява Никола.

Когато състезанието започне отборите имат 5 часа и 35 минути, за да приготвят две ястия за международното жури, в което от години има и българско участие – шеф Андре Токев. Отборите трябва да мислят за всичко.

Най-много точки получават за вкуса на храна, следва декорацията и накрая организация, работа в екип и чистота на работното място. Журито дава точки дори за количеството изхвърлени продукти. 

„Винаги е много трудно да се избере най-добрият отбор. Но имаме отлично жури. Виждам огромен прогрес през годините. Не знам докъде може да стигнат отборите дори. Събираме най-добрите готвачи от света и всеки може да види как приготвят храната. Ние сме едно голямо семейство. Именно това е била мечтата на баща ми, когато е създал състезанието”, казва Жаром Бокюз.

Скандинавските страни за поредна година направиха фурор и обраха наградите.  Състезанието спечели Норвегия.

Българският отбор не успя да се класира за световното по гастрономия в Лион, но въпреки това момчетата са доволни от представянето си, защото са готвили редом до най-големите гиганти в кулинарията.