Преговорите за правителство продължават. Това заяви в кулоарите на Народното събрание депутатът от „Има такъв народ“ Станислав Балабанов.

„Топката е в полето на „Демократична България“, надявам се да се поправят да се лишат от емоциите и да подходят практично, за да вървим към един стабилен кабинет. В противен случай знаете какво ще последва“, допълни той.

Той обясни, че партията им има кандидат за премиер и днес в 17 ч. той ще бъде представен на президента Румен Радев, за да вземе мандата. Народният представител допълни, че съставът на проектокабинета вече е ясен.

Балабанов заяви, че от ИТН не приемат като притискане решението на държавния глава да връчи мандата днес. „В момента в зайчарника се случва едно потриване на ръце и един сеир, който наблюдават отстрани и не искам да го допускаме това нещо. Идеята беше да срутим този модел“

„Парламентарните групи ще имат една седмица да се запознаят с предложението ни за кабинет и крайния резултат ще покажат бутоните в пленарната зала. Ние никога не сме изваждали томахавката, за да я заравяме. „Демократична България“ излезе с някаква странна декларация, която показа, че нещо се е случило за 48 ч. – всичко вървеше наред“, коментира депутатът от партията на Слави Трифонов.

Той обясни, че очакват подкрепа в пленарната зала от партиите, с които са водили консултации, като спомена „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме“, без БСП и ДПС.

„Понеже намесвате ДПС – не водим разговори на експертно ниво, ниво мотивирано – по отношение на това какво ще правим. Нищо няма да правим с ДПС, разговорите с тях бяха в духа на парламентаризма. Няма да продължим да работим с тях под никаква форма“, отговори той.

Попитан да опише профила на кандидатурата им за министър-председател, Балабанов отговори: „Добър професионалист, отговорен, морален и достоен човек, който да свърши работа.“

Депутатът завърши, че се надява приятелският огън да спре и да започне същинската работа.