От БАБХ обявиха за открито шесто огнище на чумата в Странджанско - в град Болярово.

Огнището е вторично, тъй като е възникнало в стадо, чийто собственик има роднинска връзка с фермер от село Крайново, където вече беше засечена заразата. Вероятно е пренесена от собственика. В стопанството има 200 овце.

До момента бяха доказани огнища в селата Воден и Кости в Бургаска област, както и Крайново, Шарково и село Странджа. Със заповед на директора на Агенцията по храните всичките 200 животни трябва да бъдат евтаназирани, а 10-километровата зона, която ще се наблюдава вече включва 5 нови села. Там също ще се следи за заразата.

На извънредно заседание сутринта, оперативният щаб реши, че планираната евтаназия на животни ще се отложи с 2 дни докато станат готови пробите от местата в близост до огнищата.

За да провери как се действа на място, земеделският министър Румен Порожанов пристигна в Болярово.
Там беше създаден и кризисен щаб. Първото му решение е от животните във фермата да бъде взета втора проба утре.

Там е била открита съмнителна реакция при овцете. Докато излязат резултатите, животните ще останат под карантина.

В събота Ана Петрова е сред първите протестиращи в Шарково. В сряда и в нейната ферма е открита положителна проба на чума. "Нямам никакви симптоми при животните от пробите, взети до сега! Как да повярвам? Аз си го обяснявам, защото съм с протестиращите, защото съм набелязана”, каза тя.

Фермерката, която гледа 200 овце, твърди, че проби са й взети на 23 и 25 юни. Резултатите били отрицателни.

Двете с баба Дора нахлуха в кабинета на кмета, за да питат лично земеделския министър за чумата.    

"На мен втора проба не ми е взета, и аз няма да позволя, макар че съм горда българка, да ми изтрепете животните”, заяви тя.

Протестиращите в Шарково поискаха нови проби. Тази сутрин край барикадата в селото се появи и едно от лицата на контрапротестите преди 5 години – Нина Гергова.

От агенцията допълват, че днес ще бъдат преведени още 61 хиляди лева обезщетения за фермери от Странджа и Крайново.

Същевременно Брюксел поздрави българските власти за действията им за справяне с кризата с чумата. Еврокомисарят по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис призова да бъдат взети всички необходими мерки, за да бъде спряно разпространяването на заразата.