Допълнителните проверки на пилешкото месо не показват наличие на растежни хормони, съобщиха от пресцентъра на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Експерти към агенцията изследваха допълнителни проби и от птичи стада, и от кланици.

Използването на растежни хормони при птици е невъзможно, защото, ако те се влагат във фуража, се разграждат още в мускулестия и жлезистия стомах. Може да се прилагат инжективно (подобно на инсулина при диабетици), но това трябва да става всеки ден и на практика е технически неизпълнимо”, се казва в съобщението.

Според БАБХ се спекулира, че в съвременното птицевъдство бройлерите растат много бързо, благодарение на прилагането на хормони: „Този растеж се дължи на много добри постижения, при създаване на оптимални изходни и родителски линии за бройлери, пълноценно хранене с фуражи съдържащи протеини, витамини и минерали в определени съотношения в зависимост от възрастта, оптимална околна среда (температура, влажност, качество на въздуха, светлинен режим, достатъчен поилен и хранителен фронт) и избягване на стрес”, се казва още в позицията на Агенцията.