Забраниха продажбата на 2542 броя маслинови масла в бутилки от 0,5 литра и от 1 литър на пазара. Това стана при проверка на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) на територията на всички области у нас.

Проверени са супермаркети, хранителни магазини, складове на едно и дребно, както и обекти за производство и бутилиране на маслинови масла.

Установено е, че на пазара се предлагат т.нар. "Салатени миксове" с неразрешени съставки. Има смеси от зехтин и слънчогледово олио с вложени оцветители, консерванти и ароматизанти.

Най-често констатираните несъответствия са свързани с етикетирането – не е налична категорията на маслиновото масло, липсва информация на етикета на български език, не са посочени данни за произход, производител или дистрибутор.

Продуктите са изтеглени от пазара, върнати са в производствените обекти и са пренасочени за нехранителни цели, включително и унищожаване.

На българския пазар се предлагат десетки видове маслинови масла с произход предимно от Гърция, но също така и от Испания, Италия и Португалия.

Резултатите от проверката на БАБХ показват, че има подобрение по отношение на съответствието на маслиновите масла в търговската мрежа с изискванията на европейското законодателство.