„Автомагистрали“ ЕАД използва услугите на лицензирани охранителни фирми, които стриктно изпълняват задълженията си, заявиха от дружеството в позиция след вчерашния репортаж на bTV Новините. В него стана ясно, че 5,6 млн. са били дадени за тези дейности между 2016 г. и 2020 г., а Богдан Милчев от института за пътна безопасност изрази съмнение, че съоръженията въобще са били пазени от гардове.

От „Автомагистрали“ не отговориха на запитванията на bTV при подготовката на репортажа, но днес обясниха в позицията си, че охранителите предоставят „както денонощна физическа охрана на всички автомагистрални бази за поддръжка, опорни пунктове, тунели, така и на директни трасета от поверените им участъци“.

„Многократно са оказвали съдействие, при обезопасяване на пътни участъци при извършване на ремонтни дейности, при настъпили ПТП. Поява на домашни животни, пресичане и предотвратяване на кражби или увреждане на пътни знаци, мантинели, шахти, предпазни мрежи и огради, кабели от тунелите с цел опазване живота и здравето на пътуващите по охраняваните от дружеството пътни участъци“, се посочва още в позицията.

От нея става ясно, че „Агенция „Пътна инфраструктура“, безспорно, винаги е била наясно с факта, че „Автомагистрали“ ЕАД не притежава лиценз за извършване на охранителна дейност, както и с факта кои фирми извършват тази дейност на съответните участъци“ и не е имало санкции от страна на АПИ по линия на охраната.

В друга позиция „Автомагистрали“ коментират заключенията на Сметната палата, че сериозни средства са отивали във външни фирми авансово без към момента да има резултати от това.

„Изплатените в аванс суми по договори с контрагенти са представени необходимите застраховки и банкови гаранции, с които се гарантира възстановяването на направените авансови плащания при неизпълнение“, пишат от дружеството и допълват, че плащанията са били направени с цел гарантиране на доставките и постигане на по-добри финансови условия.