Австрийско-унгарската граница отново е отворена за български граждани.

По информация на посланика ни във Виена Иван Сираков, който е на граничния пункт, първите автомобили вече са преминали през границата.

Австрийската и унгарската полиция правят трасе на българските автомобили, отворено е и второ платно, съобщиха от МВнР.

Снощи унгарската граница беше отворена в посока България, за да бъдат пропуснати наши сънародници и граждани на Румъния.

Заради краткия „прозорец“, даден от румънските власти, българите са били пропускани само от 21:00 ч. местно време до полунощ и само 70 коли бяха преминали.

На дипломатите ни на границата е разпоредено на оказват пълно съдействие на българските  граждани.

По-рано през деня унгарският външен министър Петер Сиярто позвъни на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Той обеща да бъде създадена организация занапред български граждани да могат да преминават сухопътните граници на Унгария от 21:00 ч. местно време (22:00 ч. българско) до 05:00 ч. местно време (06:00 ч. българско), като същевременно призова всички пътуващи да се съобразяват с указанията на органите на реда и да изчакват търпеливо да бъдат пропуснати.

„Румънците изпратиха писмо до Унгария, че ако дойдат с полицейски конвой групата българи, които искат да се предвижат към нас, ще бъдат допуснати. Тук е задачата на МВР – всички трябва да бъдем веднъж предупредени и строго контролирани като си дойдт, защото ще искат да си видят роднините и да не станат нови огнища“, заяви премиерът Бойко Борисов.о.

На 16 март Унгария затвори границата си за чуждестранни граждани като превантивна мярка за разпространението на COVID-19, което прави този маршрут за завръщане в България много несигурен.

Също така 31 български тира потеглиха от италианско-словенската граница. Там са останали още 2, които чакат формиране на нов конвой.

В България са вече и 47-те българи, били на екскурзия в Марок

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!