Председателят на Националния съвет на Австрия Волфганг Соботка е на официално посещение в България по покана на председателя на Народното събрание Росен Желязков.

Соботка ще посети българо-турската граница заедно с Желязков. Двамата ще разгледат граничните съоръжения, а председателят на Националния съвет на Австрия ще може да се запознае с мерките за предотвратяване на опитите за незаконно влизане на мигранти в ЕС.

Посещението е важно, защото именно Австрия е една от двете държави, които спират България за членство в Шенген заради мигрантите.

Снимка: Народно събрание

Австрийският гост остана впечатлен от резултатите, постигнати от българските гранични полиции. Той заяви, че България е много важен партньор, след като разбра, че дневно у нас се пресичат средно по 1200 опита да незаконно пресичане на границата.

„България е изключително важен партньор за нас, подчерта Волфганг Соботка и добави, че като бивш министър на вътрешните работи знае, че работата е трудна и я цени наистина високо. Очакваме от Турция също да поеме и да изпълни задълженията си“, каза Волфганг Соботка.

„Много е важно, че дойдохме на място, за да видим не просто поредното инженерно съоръжение и технологиите в действие, а как работят хората и цялата система“, подчерта Росен Желязков. Той изрази благодарност за ежедневните усилия, които полагат служителите и подчерта, че данните за предотвратените опити за незаконно преминаване показват, че предизвикателството е огромно и е общоевропейски ангажимент да се охраняват границите на ЕС. „Вярвам, че ще бъде оценено, че България се справя по най-добрия възможен начин с помощта на нашите партньори от Съюза“, добави той.