Всички проекти по плана за възстановяване и устойчивост  трябва да се реализират, за да получим парите от Брюксел, обясни в ефира на bTV  вицепремиерът по европейските въпроси Атанас Пеканов.

Според него сроковете за затварянето на въглищните централи е един от големите въпроси, по които текат преговори.

„По темата декарбонизация направихме много в последните месеци и то на базата на относително широк консeнсус. Решенията, които са взети са на база разговори със синдикатите, с бизнес и с политическите партии. Не сме склонни да отстъпим и да се съгласим на нещо, което може да застраши енергийната сигурност на страната и работещите в регионите. По тези преговори ние ще защитаваме позицията, която сме записали в Плана към момента“, посочи Атанас Пеканов.

Според него сме дали доста отстъпки в последните месеци. „Въведохме реформи в сферата на възобновяемите енергийни източници, нови проекти“, обясни той.

„В момента сме на седмата седмица от преговорите по Плана за възстановяване и развитие, Румъния преговаря вече пет месеца, а други страни, които предадоха плановете си много по-рано, също още преговарят“, обясни вицепремиерът.  

„В България, благодарение на политическата ситуация, стегнахме до това, че трябваше да преработим плана, защото от Брюксел щяха да го върнат веднага, тъй като в енергетиката нямаше посочени такива стъпки“, заяви Атанас Пеканов.