„Планът за възстановяване дава значим ресурс, забавянето му беше оправдано“, смята служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

По думите му правителството се е постарало да защити тези пари по най-добрия начин.

Относно парите за бизнеса Пеканов коментира, че те ще бъдат разделени на две части – едните ще са под формата на грантове за фирмите, а другите като финансови инструменти. „Този подход трябва да се внедри в страната ни, за да има възвръщаемост“, каза той.

„2038 година е индикативна за излизане от въглищата. Темата е много важна. Важно е в следващите години да намерим устойчиво препитание за хората в тази сфера. Тази дата ни помага, тя е част от стратегията“, коментира Пеканов.

По думите му красотата на Плана за възстановяване е, че няма как да се отметнат от дългосрочната визия за страната ни, защото бъдещите кабинети рискуват да загубят средствата.

На въпрос какви са плановете му след като приключи с политиката, Пеканов не даде категоричен отговор. „Иска ми се да се върна в университета, но когато трябва да се приложат правилните политики, човек трябва да поеме отговорност“, каза Пеканов.