Не мога да си обясня как правителството допусна година-година и половина да е глухо, сляпо и немарливо към протестите, към всички онези проблеми, които бяха заявявани – от полицаите, от надзирателите. Някак си трябваше да се случи непоправимото, за да се седне на масата на диалога, да се получат конкретни резултати. Това каза в предаването „Тази сутрин“ по bTV Атанас Мерджанов от БСП, коментирайки темата за бягствата от затвори.

Системата от тежки и опасни прецеденти не може да не притесняват всеки български гражданин, каза още той.

Снимка: bTV

Проблемът не е само парите, смята Мерджанов, но и мотивацията, а е сложно да се мотивират надзирателите заради условията на труд, осигуреността, техническите средства.

Днес е крайният срок, който вътрешният министър Валентин Радев даде на специалната комисия, разследваща причините за бягството от Централния софийски затвор, припомни гостът. Той посочи, че се надява да бъдат взети решителни мерки, не само към надзирателите, но да се понесе и политическа отговорност.

„Естествено, че виновна е властта. Неслучайно казах, че не можеш да се правиш на глух и сляп година или години преди това и едва сега да се сещаме, че трябва да водим диалог“, каза Мерджанов.

Снимка: bTV

Когато става дума за сигурността, говорим за модернизация, въоръжаване, а най-важният въпрос е вътрешната сигурност и той трябва да присъства винаги на консултативните съвети при президента, смята той.

Гостът посочи, че беше допуснато приемането на закон за частната охранителна дейност, срещу който скочиха и главният прокурор, и президентът. Това може да се коментира като пробив в сигурността, смята той. „Трябва да се види дали болката е до самите общини, или просто става въпрос за пренасочване на бизнес и за определяне на други играчи на терена“, каза Меджанов.

Снимка: bTV

Това, което ме смути, е твърдението на една голяма част от шефовете на затворите, че правата на лишените от свобода в много степени са повече от техните задължения. Ако това е така, трябва да видим къде е отишло нашето законодателство през годините. Ако продължаваме да робуваме на спогодби, ще страдат българските граждани, както е случая с Желяз Андреев, коментира още гостът.

Снимка: bTV

Помолен да коментира скандала около продажбата на ЧЕЗ, той отговори: „Мисля, че влязохме в своеобразен капан, приемайки председателското място на комисията (която трябва да установи детайлите по сделката), тъй като това в една или друга степен е споделяне на отговорност“.

Запитан за опозицията в БСП, Меджанов посочи, че „въпросът е как функционира партията, къде се вземат решенията, дали Националният съвет и конгресът са действителната работилница на изработването на политиката, или просто сме присъдружни към външни решения“. Той определи някои действия на парламентарната група като странни и необясними, например, че БСП е съпричастна към закона за малките бензиностанции. „Ако действително е така, за каква битка с монополите става въпрос и дали на моменти не имитираме опозиция?“, каза той.

Вижте целия разговор във видеото:

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!