Има много симптоми за купен вот. На тези избори е притеснителен огромният брой невалидни бюлетини и корпоративният вот в различните общини.

Това заяви съпредседателят на „Демократична България” Атанас Атанасов, цитиран от БГНЕС. Той допълни, че трябва да се търсят законови решения за този проблем.

От обединението на десните партии добавиха, че след добрите резултати на европейските и местните избори, започват подготовка и за парламентарния вот.

Снимка: БГНЕС

„Ние успяхме да потвърдим и разширим електоралния периметър, който получихме от европейските избори и да го превърнем в присъствие в органите на местната власт, което е в цялата страна, а не само в София. „Демократична България“ преминава от извънинституционална опозиция във фаза на упражняване на представителство и роля в местната власт, след 10 годишна хегемония на ГЕРБ“, заяви съпредседателят на обединението Христо Иванов.

Бившият правосъден министър добави, че един от приоритети им в общинския съвет ще е децентрализация на властта и смяна на модела на управление.

Снимка: БГНЕС

„Премахването на този модел не се състои в това да сменим „x” с „y” на кметския стол, това е важно, но не може да се спре само дотук. Има системни усилия, които трябва да бъдат положени. Премахването на хегемонията на ГЕРБ в София може да се случи, когато се сменят системните условия за управление на града, включително обемът и разпределението на власт на върха на пирамидата и на по-ниските нива“, подчерта Иванов.

По думите му „Демократична България” ще работи за прозрачна дейност на районните си кметове, с което ще се опитат да „уволнят сегашния модел”.