Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ) настояват за най-строги санкции на установените нарушители на противоепидемичните мерки от страна на бранша, се посочва в позицията на организациите. 

"Изразяваме нашата подкрепа за действията на МВР и РЗИ при извършените от тях проверки на нощни заведения и се разграничаваме от извършителите на нарушения. Подобно поведение е проява на безотговорност по време на криза и застрашава живота и здравето на хората", се казва още в позицията. 

Масови нарушения на противоепидемичните мерки в София и неспазване на работното време беше установено след проверка на екипи на Столичната дирекция на вътрешните работи и РЗИ. В частни клубове и в заведения са установени партита със стотици хора. В заведение на улица "Христо Белчев" е имало над 100 души посетители, а служителите са отказали да допуснат проверяващите.

При друга проверка - на заведение край езерото Ариана, персоналът първоначално също не допуснал проверяващите и над 200 клиенти са останали вътре при затворени врати. След като на жена й е прилошало, екипът извършвал проверка, успял да влезе в обекта. Взети са обяснения от клиенти, а жената е откарана в болница. Управителят на обекта не е представил изисканите документи. Служителите на РЗИ са съставили акт, отправено е предупреждение по Закона за МВР. 

От БАЗ и СЗБ настояват и да започнат масови проверки на партитата, организирани в частни помещения, на които не се спазват никакви мерки.

"За пореден път призоваваме за спазване на всички правила, за да излезем възможно най-бързо от кризата с Covid-19", посочват от двете организации.